Ταξιάρχης - Αγία Παρασκευή στον Αβριλά

Εορτάζει 26 του Ιούλη και 8 Νοεμβρίου.

Παλιό δίκλιτο ξωκλήσι, νότια του χωριού Απείρανθος Νάξου  στη θέση Αβριλά. Το εκκλησιδάκι των Παμμεγίστων
Ταξιαρχών ανήκει στην οικογένεια του αείμνηστου γιατρού Μ. Ματζουράνη, που το ανακαίνισε. Ο Γιάννης Μαντζουράνης, ο γιός του διηγείται σχετικά τα ακόλουθα:
<<Στ' Απεράθου, στην εξοχική περιοχή Αβριλά, στο λόφο Ραχίδι, υπάρχουν δύο
εκκλησιές ενωμένες - δίδυμος ναός. Η μια είναι
αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή και η άλλη στον Ταξιάρχη Μιχαήλ.
 Η μία, του Ταξιάρχη, ήταν ημικατεστραμμένη, χωρίς εικόνες και οι γύρω βοσκοί τη χρησιμοποιούσαν για σταύλο. Γύρω στα 1967, ο γιατρός Μιχαήλ Μαντζουράνης την επεσκεύασε με δαπάνες του και τοποθέτησε καινούργιες εικόνες, τις οποίες ζωγράφισε ο ζωγράφος Ν. Κατσουρός>>.
 Επίσης ο Γιάννης έχει γράψει στο Ναξιακό Μέλλον για την ίδια εκκλησία τα παρακάτω: <<Μιά δίδυμη εκκλησία, βρίσκεται στου <<Αβριλά>>, πάνω από τ' αμπέλι του Γιατρού, στο Ραχίδι. Είναι η Αγία Παρασκευή κι' ο Ταξιάρχης Μιχαήλ, που την κατεστραμμένη εκκλησία του, ανακαίνησε με έξοδα του ο Γιατρός.
 Είναι δυό εκκλησάκια, γραφικά, κάτασπρα, λιτά κ' απέριττα. Τα καντήλια του, τα μανουάλια, οι εικόνες και άλλα είναι δωρεές του Απεραθίτικου λαού. Τα παρακάτω τραγουδάκια, θα μας θυμίσουν τις κοπελιές που ξεκινούν κάθε χρόνο πρωί - πρωί την παραμονή της γιορτής των, να καθαρίσουν, να πλύνουν, ν' ανάψουν τα καντήλια, για νάναι έτοιμες, στο σπερνό και ανήμερα της εορτής των.

        Στα εκκλησάκια τ' Αβριλά
        επάντηξε μου ανήλα
        κι είπε μου, μα πού πας βοή
        που μου' ρθε, τσα πρωί - πρωί.
        Έλα να με βοηθήσεις
        και τη μια να γαλαχτίσεις.

Η περιοχή τ' Αβριλά, δεν πήρε το όνομα της από ομώνυμο γαιοκτήμονα όπως λέγεται τελευταία.
Προφανώς η Εκκλησία του Ταξιάρχη, ήταν παλιότερα αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Γαβριήλ. Έτσι οι Απεραθιτες, προσαρμοσαν στο ιδίωμα τους το όνομα, αφαιρώντας το Γάμα. Γαβριήλ-Γαβριλάς-Αβριλάς.

Φωτογραφίες από την εκκλησία και την περιοχή.


Πεζοπορία
Η πεζοπορία ξεκινάει απ τον Ιερό Ναό της  Παναγίας τ Απεράθου  και περνά μέσα απ τον Αβριλά . Μέσα από τον ρύακα , πέρνουμε δεξιά και βγαίνουμε στον αμαξωτό. Δεξιά επιλέγουμε (σε απόσταση 100 μέτρων ) να επισκευθούμε τις βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Παχωμίου και του Αγίου Γεωργίου και επιστρέφοντας να κατηφορίσουμε για να βρούμε την είσοδο που θα ανηφορίσουμε για τον Ταξιάρχη - Αγία Παρασκευή. Από εκεί ακολουθώντας τα ίχνη του gps μας με προσοχή στα πατήματά μας ξετρυπώνουμε μέσα από την πυκνή βλάστηση (αλλά άνετα) απευθείας στον Αβριλά και από εκεί επιστροφή στον άσφαλτο μπροστά στο Σούπερ Μάρκετ του ΠΑΠΑ.



Βιβλιογραφία:  Η Απείρανθος  Ν.Α.Κεφαλληνιάδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου