Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων

Οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος, είναι μια παλιά εκκλησία που βρίσκεται μέσα στην αυλή του σπιτιού του Παπά-Μιχάλη Καστρήσιου στην Πλάτσα. Σύμφωνα με την επιγραφή του υπέρθυρου μόρσου, ο ναός χτίστηκε το 1854. Τα παιδιά του Παπά-Μιχάλη, κάθε χρόνο στη γιορτή των Αγίων, έκαναν πανηγύρι στην αυλή του σπιτιού τους, προς τιμήν του αδερφού τους Πέτρου Καστρήσιου-γιατρού.
Με την αφορμή αυτής της δημοσίευσης, αξίζει να αναφερθεί πως

69 Παπάδες αριθμεί το σόι των Καστρησιάδων στ' Απεράθου. Ο Ιωάννης Π. Παπαηλιας 68ος (γαμπρος του παπα Μιχαλη ),και

Ιωαννης Μ. Καστρησιος 69ος.
Το επίθετο Καστρήσιος μάλιστα, προέρχεται από
ιερατικό τίτλο της Βυζαντινή γραφειοκρατίας. Είναι οφφίκιο που αναφέρεται στον διοικητή των ανακτόρων και στον φύλακα του κάστρου κατά τη ρωμαϊκή περίοδο(castrensis=καστροφύλακες).
Η πορεία της εξέλιξης της οικογένειας των Καστρισιάδων ανάγεται από το 1843. Τότε που ο Πάπα Γιώργης Κληρονόμος πήρε 120 βρακοφόρους Απεραθίτες και στάθηκε στο πλευρό του Καλλέργη. Έτσι το κράτος τον αντάμειψε με το εκκλησιαστικό οφίτσιο...... Καστρήσιος. Από τότε η οικογένεια έχει το επίθετο Καστρησίου. Πρέπει να αναφέρουμε επήσης ότι ο Παπα Λευτέρης , ένας απ τους γιους του Παπα Γιώργη πήρε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους και συγκεκριμένα στην μάχη για την απελευθέρωση της Θεσαλονίκης.
Βυζαντινής καταγωγής επίσης, είναι και το βαπτιστικό όνομα Σκαρλάτος, που υπάρχει παλαιόθεν στην οικογένεια των Απεραθιτών Καστρησίων.
Κι άλλα απεραθίτικα επίθετα και ονόματα, κατάγονται από Βυζαντινούς τίτλους και αξιώματα όπως Πρωτόπαπας, Πρωτονοτάριος, Λογοθέτης, Σκευοφύλακας, Οικονόμος, Σακελλάριος, Πριμηκύριος κτλ.
Πηγή: Πολιτιστικός Σύλλογος τα Φανάρια 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου